Čichová aromaterapie, trénink pro návrat čichu

Čichový trénink
Čichový trénink

Pečlivě vybraný aromaterapeutický set pěti 100% esenciálních olejů pro základní cvičení čichu

Skladem od 493 Kč

Při nákaze koronavirem je jedním z nejčastějších příznaků náhlá ztráta čichu neboli anosmie. Její příčina není známá a když udeří, může způsobit nejen nepříjemný pocit absence vůní, ale také ztrátu chuti k jídlu či úzkostné nálady.

Přirozeně se čich začíná obnovovat po několika týdnech od onemocnění, někteří pacienti s jeho ztrátou ale bojují mnohem déle. Jak urychlit jeho obnovení?

Čichová aromaterapie

Možná vás to překvapí, ale stejně jako trénujeme naši fyzickou zdatnost, paměť nebo jemnou motoriku, můžeme zdokonalovat i vnímání vůní.

Mnohé z nás nos také živí, například parfémáři, someliéři nebo pracovníci v potravinářském průmyslu, ti všichni potřebují dokonalé rozpoznávání čichových vjemů ke každodenní práci. Například profesionální parfémáři začínají pracovní den čichovou rozcvičkou, při které se připravují na práci s vůněmi.

Stejně tak při ztrátě čichu vlivem onemocnění Covid-19 doporučují lékaři povzbuzovat čichové buňky pomocí intenzivních vůní, ideálně v podobě 100% přírodních esenciálních olejů. Jedná se o příjemný, neinvazivní způsob, který postupem času může přerůst v oblíbený každodenní rituál.

Čichový trénink základní

Sestavili jsme pro vás aromaterapeutický set 5 základních - 100% přírodních esenciálních olejů vycházejících z doporučení české rinologické skupiny a francouzské asociace Anosmie. Nejen, že pomohou rozcvičit nos, ale navíc vám dopřejí blahodárné účinky aromaterapie.

Čichový trénink

Geránie 5 ml Sladce květinová vůně napomáhá celkovému zklidnění i usínání. 

Citron 10 ml Výrazně osvěžující vůně silně povzbuzuje a usnadňuje dýchání. 

Hřebíček 10 ml Kořenitá vůně esenciálního oleje zahřívá a dodává jistotu.

Eukalypt - Austrálie 10 ml Intenzivní větrová vůně čistí vzduch, uvolňuje dutiny a usnadňuje dýchání.

Máta peprná 10 ml Svěží vůně zmírňuje dýchací problémy, podporuje soustředění a mírní bolesti hlavy.

Čichový trénink Saloos

Jak na to?

Ráno a večer ideálně před jídlem volně čichejte alespoň 5 minut k 5 různým vůním ze sady Čichový trénink. Umístěte lahvičku asi 2 cm pod nos a uvolněně vdechujte. Můžete střídat rytmus, sílu i délku nádechu.

Trénink by měl probíhat dlouhodobě, minimálně po dobu 12 týdnů, postupně jej můžete rozšiřovat o další esenciální oleje a objevit tak další vůně, které jsou už jen krůčkem k proniknutí do tajů aromaterapie.

Extra tip

Pro výjimečný zážitek a zintenzivnění tréninku si dopřejte královnu mezi vůněmi, exkluzivní 100% přírodní růžový olej s mimořádně nádhernou vůní, která příjemně harmonizuje smysly a navozuje láskyplnou atmosféru.

ruze-absolue


Zdroje

Čich a chuť: COVID-19 projekt [online]. Rinologická skupina – Česká společnost otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, 2020. Dostupné z: https://cich.info/
Protocole de rééducation olfactive [online]. Associaiton Anosmie, 2019. Dostupné z: https://www.anosmie.org

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.