Přírodní péče o tělo v těhotenství a mateřství

Těhotenský pěsticí olej
Těhotenský pěsticí olej

Hloubkově vyživuje pokožku, zabraňuje nadměrnému vysoušení, zachovává její pružnost a tím zabraňuje vzniku strií.

Skladem od 164 Kč

Pohodové těhotenství a porod je přáním každé ženy. Už pomalu přemýšlíte nad tím, jak postupně připravit tělo na fyzickou a psychickou zkoušku? Věřte, že příroda skrývá cenné tajemství a triky, jak ulevit našemu tělu od předporodního stresu a těhotenských nástrah.

Jaké mě čekají změny v těhotenství?

Vlivem hormonů se různě mění nálady a psychické rozpoložení. I běžné malichernosti mohou zničehonic najednou vyvést z míry, hezké momenty dojmout. Je zcela přirozené, že pocity radostného očekávání někdy střídá sklíčenost a obavy vyvolané pozorováním měnící se postavy.

Hormony postupně začínají způsobovat nejen změnu postavy, ale i pokožky, která se může začít vysušovat a reagovat citlivěji než dříve, to vše často doprovází svědění. Nebojte, po porodu i ty nejnepříznivější tělesné změny časem zmizí a budete-li o své tělo pečovat a pravidelně cvičit, vaše pružná pokožka a pevná postava se vám brzy vrátí.

Péče o tělo v těhotenství

Pravidelná péče je tou nejlepší prevencí. Každý den si najděte pár minut jen pro sebe a hýčkejte se. Pohlídejte, aby vaše pokožka dostávala patřičnou výživu, byla dostatečně vláčná a poddajná. Váš dobrý pocit ze sebe sama významně přispívá k vaší spokojenosti a rovnováze, k vnitřní a vnější harmonii.

Saloos blog - Těhotenství a mateřství

Jak na strie v těhotenství

Strie (pajizévky) vznikají na kůži, jestliže je napjatá nad mez normální pružnosti. Nejčastější příčinou bývá rychlý růst nebo přibývání na váze. V těhotenství se tyto pruhovité trhlinky objevují především na bříšku, prsou a stehnech.

Málokdy zmizí úplně, jejich vzniku však můžete předejít pravidelným používáním Těhotenského pěsticího oleje se zvláčňujícími rostlinnými oleji a zklidňujícími esencemi. Vynikající je i čistý, 100% přírodní za studena lisovaný  bio baobabový nebo makadamiový olej.

Saloos tip! Po sprše máte chuť zalézt rychle do postele a na mazání nemáte ani pomyšlení? Zkuste rychlejší variantu v podobě Těhotenského sprchového oleje, který pokožku zvláční již během sprchování. 

Prevence nastřihnutí hráze při porodu

Bojíte se případného nastřihnutí hráze při porodu? Zkuste co nejlépe připravit tkáň v oblasti hráze na tlak, který ji čeká. Zahajte pravidelnou masáž již připraveným olejem na Masáž hráze alespoň 6 týdnů před očekávaným porodem a věnujte se této oblasti každý den po sprchování, kdy je pokožka nahřátá alespoň 5–10 minut. Olej pokožku dostatečně zvláční a podpoří její pružnost i odolnost vůči poranění.

Problémy s kojením i bolestivá prsa

Pamatujte si, že vaše láska a mazlení jsou pro dítě právě tak důležité jako mateřské mléko, které mu dáváte. Nepodceňte péči o prsy a přibližně 4 týdny před očekávaným porodem jemně prsy masírujte špičkami prstů směrem ke dvorci.

Použijte k masáži již připravený Prsní olej s esencemi, které napomáhají prokrvení, prohřátí tkáně pro podporu tvorby a uvolňování mléka. Navíc s pomocí za studena lisovaných olejů pokožku prsou změkčuje a pomáhá předcházet potížím při kojení v podobě tvrdých citlivých bulek.

Aromaterapie na stres i nervy v těhotenství

Aromaterapie je skvělým pomocníkem v náročném psychickém období nejen před porodem. Využívá blahodárných účinků esenciálních olejů neboli éterických olejů na tělo i duši. Stejně jako je každé těhotenství individuální záležitostí, je tomu tak u volby esenciálních olejů i dávkování.

Buďte pečlivá, trpělivá a vždy se řiďte intuicí. Vůně, které vám jsou nepříjemné pro vás nebudou to pravé ořechové. Pozor, aromaterapii můžete zahájit nejdříve po prvním trimestru a upřednostňujte spíše inhalační metody.

Saloos tip!  Pokud si nebudete čímkoliv jistá, obraťte se vždy na zkušeného aromaterapeuta nebo lékaře.

Které esenciální oleje zvolit v těhotenství?

Obecně můžeme 100% přírodní esenciální oleje rozdělit na relaxační a stimulační. Mezi relaxační esenciální oleje řadíme například levanduli, která pomáhá při úzkostech a navozuje klidný spánek.

Pro povzbuzení můžete bez obav sáhnout po stimulačních esenciálních olejích s příjemnou citrusovou vůní jako je například bergamot, litsea cubebapomerančcitronmandarinkanebo grep. Stimulují, zlepšují náladu, osvěžují a pomáhají i při ranních nevolnostech. S těmi vám může pomoci i máta kadeřavá, pokud je vám příjemná.

Květinová voda pro miminka

Pokud váháte nad použitím esenciálních olejů, vyzkoušejte jemnou osvěžující podobu aromaterapie – čistě přírodní květinové vody. Osvěžují, hydratují, čistí a tonizují pokožku a harmonizují psychiku svou přírodní vůní.

Pro období těhotenství je úžasná 100% Bio růžová voda podporující ženství a sebevědomí v sebe sama. Určitě si zamilujete i 100% Bio levandulovou vodu, která uklidňuje a napomáhá usínání. Obě květinové vody jsou něžným osvěžením i pro miminka.

Užijte si vzácné chvíle absolutní blízkosti. Držet miminko poprvé v náručí přináší velké emoce, zároveň v nás probudí ty nejskrytější přirozené instinkty.

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.