Aromaterapie pro děti

Jemný dětský olej
Jemný dětský olej

Pečuje o citlivou podrážděnou pokožku, hydratuje, regeneruje, chrání ji před nepříznivými vlivy a pozitivně působí na psychiku.

Skladem od 138 Kč

Čich je hned po hmatu prvním smyslem, který se vyvíjí už v děloze. Je úzce spojený nejen s chutí, ale i emocemi a schopností vytvářet si vazby. V době, kdy miminko ještě pořádně nevidí, mu pomáhá poznat maminku podle její přirozené vůně. Velmi dobře také cítí mateřské mléko, svou postýlku nebo oblíbené hračky.

I díky tomu jsou vůně, které nás obklopují už od dětství, zdrojem fyzického i duševního pohodlí. A stejně jako na dospělé, i na miminka příznivě působí tajemná síla esencí rostlin. Jak je ale správně používat tak, aby byly děti spokojené? 

Aromaterapie pro děti 

Obecně zde platí, že méně je více. Zejména u novorozence je důležité, aby cítil nablízku maminku a mateřské mléko. Pro celkovou pohodu doporučujeme volit nejen pro dítě, ale i maminku, bezvonnou kosmetiku nebo jemnou čistě přírodní vůní. 

Zvláště u aromaterapie myslete na to, že děti mají velmi citlivý čich, a tak stačí pouze malé množství esenciálního oleje (přibližně třetina z doporučené dávky pro dospělé). 

Esenciální oleje pro miminka 

Po šestinedělí lze použít esenciální oleje, o kterých je známo, že mají protizánětlivé vlastnosti jako např. neroli, růži, heřmánek římský nebo levanduli úzkolistou. Pro aromaterapii u dětí doporučujeme používat aroma difuzér a minimální množství esence (1–3 kapičky) v dobře větraných místnostech. Pokud kojíte, je důležité neprovádět aromaterapii těsně před kojením, aby miminko cítilo mateřské mléko.

Při nachlazení miminka 

Od půl roku se mohou při nachlazení používat tyto esenciální oleje: eukalyptus radiata nebo ravintsara. Eukalyptus radiatu lze v případě nutnosti použít již od 9. týdne věku. Nemusíte mít aroma difuzér, stačí nanést 1 kapku na papírový kapesník a umístit k postýlce. Pro děti od 3.měsíce doporučujeme dětský olejíček Nosánek, který pomůže uvolnit ucpaný nos a zklidnit podrážděnou pokožku.

Esenciální oleje pro větší děti

Pro větší děti jsou vhodné k inhalaci citrusové esence, například mandarinka  je velmi oblíbená. Pozitivně působí na dětskou psychiku, příjemně sladká vůně je uklidňující, přispívá k dobré náladě a pomáhá při nespavosti. Užitečným pomocníkem na usínání je také zklidňující levandule

Saloos tip! Vyzkoušejte naši originální kombinaci jemných esenciálních olejů Pro děti, kterou jsme vytvořili na míru našim nejmenším pro snazší soustředění a celkovou pohodou.

Jak použít esenciální olej

Postačí položit misku s vodou na topení nebo jiné teplé místo – esenciální olej je velmi těkavý a postupně se vypařuje do vzduchu. 

Pro dostatečně větranou místnost je vhodný aroma difuzér, který by měl být v největší možné vzdálenosti od postýlky miminka. V místnosti, která nemá dobré větrání, by se neměl používat žádný difuzér. Velikost místnosti není v tomto případě tak důležitá, jako proudění vzduchu. 

Pozor, aroma difuzér by neměl být ponechán zapnutý celou noc, přibližně hodinu před uspáním dítěte by se měl vypnout. 

Péče o dětskou pokožku

V péči o dětskou pokožku nepoužíváme éterické oleje přibližně prvních 6 měsíců. Ideálně používáme již hotové přírodní přípravky určené přímo k ošetření kojenecké pokožky. 

Saloos tip! Pro jemnou péči doporučujeme Dětský měsíčkový olej Saloos s nejjemnějšími bio oleji, lisovanými za studena a extraktem z měsíčku, o kterém je známo, že pomáhá zklidnit podráždění.

Vynikající je také Saloos Bio měsíčkové kojenecké máslo, které obsahuje extrakt z měsíčku s velmi šetrným 100% přírodním bambuckým máslem s jemňoučkou nadýchanou strukturou, která je miminku příjemná při nanášení. 

Koupání miminka 

Celé tělíčko stačí umýt jen vodou, natírání je určeno zejména pro exponovaná místa jako jsou: faldíky pod bradou, na nožičkách, dále také zadeček a pohlavní orgány. Miminko si tvoří vlastní ochranný film, v případě velmi suché pokožky, můžeme vmasírovat do pokožky malé množství např. 100% bambuckého másla

Pozor, nikdy nepoužívejte neředěné esenciální oleje na pokožku ani do koupele. Ideální je použít již připravený Jemný dětský koupelový olej, který dopřeje miminku zvláčňující koupel s jemnou vůní bylinek pro pohodové usínání. 

Masáž miminka

Masáže miminek jsou krásným a příjemným rituálem mezi dítětem a rodičem. Jemné dotyky prohlubují vzájemné pouto, učí miminko relaxovat a mohou být důležité při vytváření pravidelného režimu. U nejmenších dětí k masáži používáme pouze jemně vonící oleje, aby nepřebily vůni maminky (např. mandlovýmeruňkový). 

Bolest bříška u dětí

Při bolestech bříška u novorozenců doporučujeme Dětský uvolňující olej Saloos s výtažky z bylin a 100 % esencemi, které podpoří peristaltiku střev a uleví při nadýmaní či bolesti. Masáž doporučujeme provádět alespoň ½ hodiny po jídle. 

Jednou rukou jemně masírujte bříško olejem ve směru hodinových ručiček. Olej by měl být v pokojové teplotě, lze jej přihřát držením lahvičky oleje v dlaní nebo ponořením do teplé vody. 

Co na opruzeniny z plen? 

I když pleny absorbují vlhkost, mohou se u miminek vyskytnout podrážděná místa. Na citlivou dětskou pokožku je vhodnější použít přírodní kosmetiku, konvenční mastičky obsahují silné konzervační látky. Vždy je vhodné vybírat co nejčistší složení bez zbytečné chemie. 

Saloos tip! Rozmazlujte děti tím nejlepším z přírody. CBD Bio dětský olej se zklidňujícím výtažkem z konopí, měsíčkem lékařským a hydratující aloe vera se dokonale postará o suchou, svědivou pokožku.

Vynikajícími aroma pomocníčky jsou jemné 100% Bio květinové vody  NeroliRůže, které jsou vhodné pro obklady, potírání a na opruzeniny. Fantasticky také poslouží na cestách k očištění pokožky kdykoliv a kdekoliv. 

Které esenciální oleje mají rády vaše děti? A máte nějaký aromaterapeutický tip pro maminky, o který byste se chtěli podělit? Napiště nám na náš Instagram nebo Facebook

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.