Bio bambucké máslo – vzácný dar ze srdce Afriky

Bio Bambucké krémové máslo
Bio Bambucké krémové máslo

Čisté bambucké máslo patří k tomu nejlepšímu, co můžete pokožce dopřát. Má extra vyživující, pečující a zpevňující účinky.

Skladem od 74 Kč

Bio bambucké máslo neboli karité si v péči o pokožku a vlasy zamilovali lidé po celém světě. Možná ale ne každý ví, kde a jak se vyrábí, a že je tak trochu obestřeno tajemstvím v podobě místních rituálů. Pojďme se společně podívat nejen na výrobu, ale i široké možnosti využití.

Co je bambucké máslo?

Jak už samotný název napovídá, jedná se o hmotu slonovinové až žluté barvy, která se svým vzhledem nejlépe podobá máslu. Čisté bambucké máslo se získává z ořechů stromu máslovníku afrického, který je již po staletí tajným všestranným pomocníkem afrických žen v péči o tělo, pleť i vlasy.

Máslovník africký roste v subsaharské Africe v oblasti savan a je místními považován za posvátný strom. Pěstuje se v Mali, Senegalu, Nigérii, Ghaně, Togo, Burkina Faso nebo Pobřeží Slonoviny. Jeho název vznikl poangličtěním z malijského shísu - Shea tree. Ve francouzsky hovořícím Senegalu se zase setkáme s pojmenováním gharité - Karité.

Jak se bambucké máslo tradičně vyrábí?

Jednou ze zajímavostí je, že se tradiční výroba považuje za výhradně ženskou záležitost a přesný recept se dědí a je tak trochu tajemstvím . Jen žena se dle staleté tradice smí dotknout posvátných plodů, které se mohou sbírat pouze ze země.

Sběr plodů probíhá v brzkých ranních hodinách od června do září. Po sběru se ořechy ručně loupou, vaří a suší na slunci. Až po zbavení všech tvrdých vrstev se drtí na drobné kousky. Ty se opakovaným pražením, namáhavým třením a proplachováním vodou pomalu mění v bambucké máslo, jak ho známe.

Jedná se o velmi náročnou a zdlouhavou práci, které si místní váží nejen jako nesmírně cenného odkazu svých předků, významné společenské události, ale i důležitého příjmu domácnosti.

Výroba bio bambuckého másla

Blahodárné složení bio bambuckého másla

100% Bio bambucké máslo se vyznačuje vysokým podílem vzácných rostlinných sterolů, nenasycených mastných kyselin, kyselinou skořicovou, přírodními vosky a karitény. Obsahuje například důležitou kyselinu linolovou , která působí proti vysušování pokožky, vypadávání vlasů a špatnému hojení zranění. Dalšími důležitými složkami jsou fenoly a vitaminy A a E.

Skvělé účinky pro každou pokožku

Čistě přírodní bambucké máslo má hloubkově vyživující schopnosti, a přitom je zcela nekomedogenní, tedy neucpává póry. Je tak vynikající péčí o citlivou suchou pokožku i pleť. Jeho dokonalé zvláčňující schopnosti pomáhají udržet elasticitu pokožky . I proto je důsledné používání másla výborné pro pokožku se sklonem k popraskání či při tělesných změnách v období dospívání nebo těhotenství.

Bambucké máslo je také ideální k ošetřování suché, přesušené či jinak problematické pokožky. Pomáhá zmírnit první příznaky stárnutí a zklidnit nepříjemné projevy podráždění. Maminky si ho oblíbily jako šetrnou péči o pokožku miminka, zejména opruzenin.

Saloos 100% Bio bambucké máslo

Další tipy na použití

Naprosto výjimečnou péči poskytuje bio bambucké máslo i při větší zátěži – koupání v chlorované vodě, saunování, opalování a aktuálně i při zimních sportech apod. Právě v zimě, kdy je naše pleť vystavena neustálým změnám teplot a suchému vzduchu, vytváří jemný ochranný film, který v pokožce uzamkne vlhkost a chrání ji proti nepříznivým podmínkám.

Díky své schopnosti dlouhodobě zvláčňovat a vyživovat vysušená místa je velmi vhodný na vlasové zábaly a k ošetření roztřepené kůžičky kolem nehtů. Skvěle doplní domácí přírodní lékárničku jako rychlá pomoc při štípnutí, drobné oděrce nebo popálením od sluníčka.

100% Bio bambucké krémové máslo

Masáž s bio bambuckým máslem

Pokud patříte k lidem, kteří masáž využívají při řešení různých obtíží , jistě oceníte příjemné změkčující účinky bambuckého másla jako jedinečného masážního přípravku. Prémiové 100% Bio bambucké krémové máslo se po nanesení na pokožku teplem lidského těla okamžitě rozpouští a dokonale splývá s pokožkou.

Saloos tip! Představte si blahodárné bio bambucké máslo našlehané do nejjemnější podoby podobné šlehačce. Bio šlehaná másla doplněná o luxusní bio oleje – růžový, švestkový a arganový s citrusy dodají vaší pleti všechny blahodárné účinky bambuckého másla a nádhernou vůní, která rozmazlí vaši duši.

Bio šlehané arganové máslo

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.