Do Bulharska za skutečnou vůní růže

Zamilovali jste si opojnou vůní kvetoucích růží? My také, proto používáme v celém portfoliu výhradně 100% přírodní olej z růže damascénské. Přivoňte si k naší Bio Královské péči Argan & Opuncie – Růže, Bio šlehanému bambuckému máslu s damascénskou růží nebo bio Růžové květinové pleťové vodě.

Pojďme se společně přenést do prosluněného Bulharska, odkud náš přírodní klenot pochází.

Tak tady roste naše růže, v malebném Růžovém údolí, (bulharsky Rozova dolina) ve středním Bulharsku. Je dlouhé přibližně sto dvacet kilometrů a rozprostírá se na jižním úpatí pohoří Stara Planina.

Nádherná damascénská růže zde roste v silných více než dvoumetrových keřích a z jejích květů se využívají pouze korunní plátky. Sběr růže tradičně probíhá ráno, kdy květy obsahují nejkvalitnější esenci, která jim propůjčuje nádhernou čerstvou vůni. Tradičně  symbolizuje velmi tvrdou ruční práci, kterou nikdy nenahradí stroj. Probíhá tři týdny a pro místní je zároveň rituálem, kterým vyjadřují hrdost na národní poklad.

Destilace růže

Věděli jste, že na výrobu 1 litru růžového oleje je potřeba přibližně 4000 kg okvětních lístku?

Destilace růže

Na obrázku vidíme původní zařízení na destilaci růží. Dnes se již používá jiná, moderní technologie, se kterou můžeme získat opravdu jen ty nejcennější látky z růží.

Destilace růže

Okvětní lístky se vloží do speciální destilační nádoby, do které se přivádí vodní pára, která prochází skrze růžové lístky a odnáší s sebou drahocennou esenci. Pára s esencí poté putuje do nádoby, kde se oddělí růžový esenciální olej od růžové květinové vody na základě odlišné hustoty.

Věděli jste, že parní destilací vzniká také květinová voda, která má významné aromaterapeutické účinky na tělo?

Destilace růže

Pro výrobu růžového esenciálního oleje se dnes používají moderní pětisetlitrové nerezové nádoby a pro získání jeho pouhého litru  je potřeba celkem osm nádob. A tak není divu, že růžový esenciální olej je stále považován za ten nejcennější a nejžádanější na světě. My už se ale pomalu přesouváme na do bulharského Kazanlaku.

V bulharském Kazanlaku se každoročně koná festival růží, jako poděkování místních za hojný dar v podobě růžového údolí. Festival je symbolem neskonalého obdivu a hlubokého spojení k této převzácné půvabné rostlině. Damascénskou růži přinesli do Bulharska již v 17. století Turci a dodnes místní růži považuji za dar z nebes.

Místní slaví tradici již od roku 1903 a my jsme měli tu nesmírnou čest se ji osobně zúčastnit. A jelikož se na ni letos bohužel nemůžeme podívat, pojďme si společně zavzpomínat a naladit se na příští ročníky.

Při příchodu je každý host srdečně přivítán a pohoštěn chlebem se solí. Následuje tanec kukeri v tradičních kostýmech se zvony, který slouží k zahnání zlých duchů s nadějí, že se růžové údolí bude těšit hojnosti.

Věříme, že zlí duchové jsou zahnáni, a tak si naplno užíváme krojované tance a musíme uznat, že mužská sóla jsou naprosto dechberoucí. Nakonec nás čeká hostina, dokonce si můžeme vychutnat jedinečnou chuť růže v podobě růžové marmelády nebo růžového likéru.

Růžové údolí - Bulharsko

Bulharsko je zkrátka pro růži zemí zaslíbenou. Návštěva růžového údolí a festivalu růží je životní zážitek pro každého milovníka přírodní kosmetiky a my se budeme rádi vracet, abychom obdivovali a oslavovali tuto vzácnou rostlinu.

Vždyť ne nadarmo se říká, že je růže královnou květin. Pro svou nádhernou vzácnou vůni, neobvykle krásný tvar a magické aromaterapeutické účinky je v umění po celá staletí považována za symbol urozenosti, krásy, ženství a lásky.

Nechte se jí hýčkat v její skutečné podobě 100% přírodního esenciálního oleje, který má doslova zázračné účinky na pokožku i duši.

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.