FOTOREPORTÁŽ z Maroka – Cesta za arganovým olejem

Bio Arganový olej extra
Bio Arganový olej extra

Ideální péče o přesušenou pokožku se sklony k zarudnutí. Pomáhá zamezit tvorbě vrásek a dalším příznakům stárnutí pleti.

Skladem od 175 Kč

S radostí jsme přijali pozvání na exkurzi do firmy, která vyrábí náš Extra bio Arganový olej v Maroku. Abyste o nic nepřišli, připravili jsme si pro vás krátkou fotoreportáž. Věříme, že prostřednictvím ní poznáte, proč je arganový olej tak vzácný, a ne nadarmo se mu říká „marocké zlato“.

Z čeho se získává arganový olej?

Arganový olej se vyrábí z ořechů Argánie trnité, stromu, který se dožívá až 200 let. Přirozeně roste v nehostinné, suché oblasti Agádír v západní části Maroka. A jelikož tam neroste téměř nic dalšího, je základním zdrojem obživy pro místní obyvatele. 

Odměňování podle principů fair trade

Arganový olej podle tradice vyrábí marocké ženy, kterým zajišťuje stabilní práci po celý rok. Je to náročná práce, které si moc vážíme, a proto ho nakupujeme za ceny podle fair trade. Sdružení marockých žen takto zajišťuje zaměstnankyním lepší životní podmínky a nám je zase odměnou ten nejkvalitnější Extra bio arganový olej, který používáme v naší biokosmetice. 

Jak se tradičně vyrábí arganový olej?

Ruční sběr ořechů

Nejdříve je zapotřebí vybrat a ručně posbírat kvalitní plody. Zajímavostí je, že se nikdy netrhají ani jinak neshazují, aby nedošlo k jejich poškození. Následně se vyberou nečistoty, případně odstraní další špatné ořechy. Již v tomto kroku sbírající ženy velmi dbají na to, aby byl výsledný olej té nejvyšší kvality.

Občas je pozlobí místní kozy, které se běžně pasou i v korunách stromů. Místní je musí odhánět, aby neznečistily ořechy a nepolámaly větve stromů.

Sušení na slunci

Nasbírané ořechy se poctivě suší na slunci. Na fotce vlevo jsou rozprostřeny čerstvě nasbírané žluté ořechy, druhou tmavší hromadu tvoří již ty usušené, což trvá přibližně 4 týdny.

Odstranění hrubých slupek a nečistot

Usušené ořechy se opět přebírají. Odstraní se z nich slupka a případný hmyz, poté je pracovnice opatrně uloží do suchého skladu. Z obalu se loupou vždy až těsně před lisováním. Maximální čerstvost plodů je totiž zárukou toho nejkvalitnějšího oleje.

Ruční loupání jader

Ruční loupání je pořádná fuška. Kamenem se postupně rozbíjí každý ořech, aby konečně vykoukly mandle, ze kterých se v dalším kroku lisuje olej. 

Marocké ženy nás při loupání překvapují skvělou náladou a krásnými písničkami, které lákají k malému protažení v podobě tradičního tance. A my se rádi přidáváme.

Příprava na lisování

Lisování vyloupaných mandlí ještě předchází pečlivé třídění, aby zůstaly jen ty nejkvalitnější pro výrobu Extra bio Arganového oleje.

Lisování, filtrace a kontrola kvality 

A tady už se začíná lisovat za studena a filtrovat, až získáme ten nejkvalitnější kosmetický bio arganový olej. Dříve lisovaly marocké ženy na kamenném mlýnku, který se nejvíce podobá kávovému. 

Dnes už tuto těžkou práci vykonávají moderní stroje. Tradiční mlýnky ale zůstávají i nadále jako krásná vzpomínka na zrod arganového oleje.

Jak používat tento skvostný omlazující olej na pleť a jaké má účinky? Zjistěte jeho přednosti v našem článku:  3 originální způsoby, jak používat arganový olej.

FOTOGALERIE

Na rozloučenou s Agádírem přikládáme ještě pár fotek z naší cesty. Tak na viděnou zase někdy v Maroku nebo u jiného výrobce našich přírodních pokladů. 

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.