Levandule v kosmetice – pro relaxaci a regeneraci

Levandule je obdivovanou rostlinou již od starého Egypta, kde byla díky své vůni považována za magickou. Nezaměnitelná barva, uklidňující vůně, zajímavá chuť nebo výjimečné zklidňující a antimikrobiální účinky z ní dělají nejoblíbenější bylinku po celá staletí.

Věděli jste, že její název vznikl z latinského slova pro mytí, lavare? V období Římanů se používala k praní a navonění prádla či domácnosti a byla symbolem čistoty, relaxace a moudrosti. Krásně provoní váš domov a zároveň má komplexní účinky na celé tělo. Pomáhá na nespavost, nervozitu nebo čištění pleti při akné.

Levandule lékařská

Celkem existuje až 40 různých druhů levandulí včetně kříženců. Nejcennější je ale jen jedna – levandule lékařská neboli úzkolistá – latinsky Lavandula officinalis či také Lavandula angustifolia.

Levandule lékařská patří k nejdůležitějším a nejvyužívanějším bylinám v aromaterapii a čistě přírodní kosmetice. Je zárukou kvalitního levandulového esenciálního oleje s terapeutickými účinky.

Levandulový esenciální olej výroba

Ten nejlepší éterický olej se vyrábí jemnou metodou parní destilace z ručně sbíraných květů. Sběr levandule probíhá při rozkvětu v průběhu května a června. Náš  esenciální olej Levandule dovážíme přímo z francouzské Provence, která je domovem této šedofialové krásy již od starověku.

Ze 120 kg kvetoucí byliny se získá pouhý 1 kg čirého éterického oleje se svěží květinovo-bylinnou vůní. Je tak šetrný, že ho lze jako jeden z mála lze použít neředěný přímo na kůži.

Jaké má levandulový olej účinky?

Levandule má široké využití, a tak není divu, že patří k nejoblíbenějším esenciálním olejům. Má blahodárné účinky na celé tělo i mysl. S oblibou ji používají aromaterapeuté, parfémáři, výrobci přírodní kosmetiky nebo maséři.

Už řecké a římské armády používaly levanduli k ošetření zranění. Vyniká totiž antimikrobiálními účinky, díky kterým je oblíbená i pro čištění vzduchu a ploch v domácnosti.

Zklidňující a regenerační

Účinky levandule zpopularizoval francouzský chemik René Maurice Gateffossé ve 20. století. V roce 1910 utrpěl ve své laboratoři popáleniny při explozi a díky znalostem z oboru parfemářství a zkušenostem s levandulí ho napadlo namazat se okamžitě levandulovým olejem.

Díky němu dnes víme, že je levandule skvělým pomocníkem na popáleniny, stimuluje přirozenou regeneraci tkáně, používá se k ošetření zhojených ranek a oděrek, skvělý na bodnutí hmyzem.

Zmírňující stres a napětí

Inhalace levandule po dobu alespoň deseti minut podporuje činnost nervového systému, který podporuje zklidnění a uvolnění. Je tak oblíbeným pomocníkem při emociálním stresu, úzkosti nebo zmatenosti.

Relaxace, klidný spánek i pomocník při jetlagu

O levanduli je známo, že přispívá k duševní pohodě. Obsahuje látku linalool, která má podle nejnovějších výzkumů relaxační efekt a terapeutický potenciál. Díky jemným sedativním účinkům usnadní usínání, a to i na dlouhých cestách, kdy potřebujeme překonat pásmovou nemoc. Pozor, to ale rozhodně neplatí pro řidiče, tam by naopak hrozilo zaspání za volantem.

Uvolnění svalů

Levandulový esenciální olej patří k nejoblíbenějším ingrediencím pro vytváření originálních masážních směsí. Nejenže dokonale zklidní mysl, ale pomáhá uvolnit svalstvo. Rozhodně stojí za to ho vyzkoušet také při menstruačních bolestech.

Usnadňuje dýchání

Již pár kapek levandulového esenciálního oleje v aroma difuzéru může výrazně podpořit dýchání.

Pro krásnější vlasy

Levandulový esenciální olej patří k těm nejlepším v péči o vlasy. Podle posledních studií podpoří růst a vitalitu vlasů, navíc je nádherně provoní a dokonale vyčistí.

Saloos tip! Doporučujeme přidat cca 2-3 kapky levandulového esenciálního oleje do 1 lžíce rostlinného oleje, vetřít do vlhkých vlasů, nechat alespoň 20 minut působit a poté důkladně umýt.

Levandulová kosmetika

V přírodní kosmetice najdete levandulový olej v přípravcích k péči o všechny typy pleti, včetně jemně pečujících přípravků pro děti, v koupelových i masážních směsích. Přispívá ke zklidnění podrážděné pokožky, regeneruje ji a pomáhá zpomalit její stárnutí.

Levandulová pleťová voda – na akné

Levandulová voda v bio kvalitě je neocenitelným pomocníkem v péči o aknózní pleť. Antimikrobiálně ji ošetřuje a pomáhá tak předcházet hromadění nežádoucích bakterií, které často stojí za vznikem zánětlivých ložisek. Je důležité ji ale používat pravidelně i několikrát denně.

Levandulový peeling

Levandule svými antimikrobiálními účinky podpoří důkladnou očistu, nastartuje přirozené regenerační procesy a příjemně provoní pokožku. Vyzkoušejte ji v  Bio tělovém peelingu s osvěžujícím tea-tree nebo nejjemnější variantě na obličej v Bio královském peelingu s arganovým olejem a Q10.  

Levandulový olej na pleť

Levandulová esence v kombinaci s kvalitními bio rostlinnými oleji dokáže s pletí doslova zázraky.  Levandulový regenerační obličejový olej podpoří její vitalitu, regeneraci a celkové omlazení. Poradí i s velmi citlivou a problematickou pletí.

Levandulový deodorant

Jemný, bezpečný deodorant s vůní čistoty? Rozhodně ten levandulový. Vyzkoušejte  Bio přírodní deodorant Levandule na bázi aktivního magnézia s pečujícím bio kakaovým máslem, bio kokosovým olejem a zklidňujícím levandulovým olejem.

Levandulová koupel

Něžná vůně levandule zklidní mysl po náročném dni. V kombinaci s nejkvalitnějšími bio rostlinnými oleji a dopřejí pokožce dokonalou péči. Levandulový olej do koupele podpoří regeneraci, dlouhodobé zvláčnění a dopřeje zaslouženou chvilku odpočinku.

Levandulový masážní olej

Masážní olej s levandulovou silicí pomáhá uvolnit svalové i psychické napětí a podporuje klidný spánek. Ve spojení s příjemnými doteky je zárukou dokonalého relaxačního zážitku.

Můžete si namíchat originální masážní směs za použití čistého mandlového oleje 100% éterického oleje z levandule nebo zakoupit již hotový Bio tělový a masážní olej Levandule.

Salus esenciální olej Levandule

Levandulový olej v domácnosti

Levandule nepatří jen do kosmetiky, ale oceníte ji i v péči o domácnost a úklid. Již od pradávna je pro své antimikrobiální účinky oblíbenou přísadou do domácí aviváže, čisticích prostředků a sprejů. Je známá i svými repelentními účinky, zejména proti molům.

Levandulový sprej

100% přírodní osvěžovač vzduchu s levandulí. Před spaním zkuste nastříkat levandulový sprej na polštář pro pohodové usínání. Uklidňující a relaxační pokojový sprej pomůže uvolnit napětí, uklidnit nervy a vytvořit příjemnou vůni domova.

Nastříkejte ho i do skříně na oblečení, pomůže vaše oblečení udržet čerstvé a odolné vůči šatním molům.  

Levandulová domácí aviváž

Věděli jste, že aviváž si vyrobíte pohodlně doma s pomocí pár běžných surovin? Smíchejte 600 ml octa, 400 ml měkké vody (kojenecká, destilovaná) a 15 kapek esenciálního oleje Levandule. Vše smíchejte ve skleněné láhvi a nechte alespoň 1 týden odstát. Poté přeceďte přes plátýnko a použijte v množství přibližně 1 dl.

Multifunkční mycí prostředek s levandulí

Vytvořte si univerzální domácí čistič s vůní levandule. Stačí zkombinovat 500 ml octa, 250 ml vody a 20 kapek esenciálního oleje Levandule. Pak stačí směs přelít do rozprašovače, který můžete použít například ze spotřebované květinové vody.

Domácí tekutý písek si snadno vyrobíte smícháním citronové šťávy s jedlou sodou v takovém množství, aby se vytvořila hustá pasta. V kombinaci s levandulí krásně provoní celý dům. 

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.