Příběh našich etiket – poznejte autorku Veroniku Remak Molatovou

Saloos výrobky poznáte podle etikety snadno – veselé barvy, stříbrná ražba a charakteristické logo. Avšak některé z nich jsou skutečně výjimečné. Například ty, které patří k nejoblíbenějším – rostlinné oleje lisované za studena. Jejich hlavní motiv vytvořila malířka Veronika Remak Molatová z malebného vinařského města Valtic.

Pro nás jsou lokální spolupráce srdcovou záležitostí. Ale to nebyl jediný důvod, proč jsme pro ztvárnění rostlinných motivů etiket na naše prémiové rostlinné oleje oslovili právě talentovanou Veroniku Remak Molatovou. Zamilovali jsme si její precizní styl, který dokonale odráží hluboký vztah ke krajině. 

A je toho mnohem více, co nás spojuje – láska k přírodě, vyhledávání bio kvality a vášeň pro sázení stromů.

Veroniko, celou tvou uměleckou tvorbou se prolíná motiv krajiny. Jak bys popsala svůj vztah k přírodě?

Můj vztah k přírodě a krajině je velmi intenzivní už od prvního plenéru (malování v přírodě) na střední škole. To už jsem cítila, že se budu věnovat krajinomalbě. A od té doby, co jsme se přistěhovali na samotu u lesa ve Valticích, je propojení s přírodou o to intenzivnější.

Jak vnímáš zodpovědnost člověka k přírodě?

Permakultura je v naší domácnosti intenzivně zakořeněna. S manželem Bélou hospodaříme na třech hektarech zcela ekologicky. Zachytáváme dešťovou vodu, kterou pak používáme na zavlažování zahrady. Máme také kapkovou závlahou, která ušetří spoustu vody.

Máš nějaké osobní tipy na zelenější domácnost?

Naším jediným zdrojem pitné vody je více než stoletá studna, to nás přimělo chovat se zodpovědně. Například promyšleně v domácnosti šetřit vodou. A také používáme jen přírodní a ekologicky přijatelné produkty. To se týče celé domácnosti, zahrady a samozřejmě kosmetiky.

Vzpomeneš si na první setkání s přírodní kosmetikou Saloos?

Mým prvním dotekem se značkou Saloos byl esenciální olej do aromalampy. Myslím, že to bylo Kouzlo Vánoc. Časově bych to zařadila do doby pár let po revoluci. A tu vůni mám ráda dodnes.

V roce 2019 jsi navrhla první motiv etikety. Jakou technikou vznikal a změnilo se od té doby něco?

Prvními motivy pro etikety, na kterých jsem se podílela spoluprací, byly na moringový a švestkový olej. Oba návrhy jsem malovala technikou akvarelu. Návrhy na další produkty už byly malovány digitálně. Digitální malba nám umožnila flexibilnější proměny jak kompozice, tak barevnosti, a je tak velkou časovou úsporou.

Prozradila bys nám, které Saloos produkty sama nejraději používáš?

Používám řadu produktů Saloos, ale mou srdcovou záležitostí je Bio rostlinný elixír s kamélií. Nádherně mi voní, super se vstřebává. Můj manžel Béla si zase moc chválí ProVous.

Co je pro tebe v přírodní kosmetice nejdůležitější? Máš nějaký osvědčený kosmetický fígl?

U přírodní kosmetiky je pro mě důležité složení – že je opravdu přírodní a neobsahuje žádné syntetické nebo ropné složky. Kosmetický fígl nemám, jsem tak trošku divoženka a vůbec se nemaluji. Snad jen dobrý spánek, úsměv a vaše Kamélie.

Ve volném čase sázíš stromy, ostatně jsi nás před lety inspirovala k obnovování historických alejí ve Valticích. Jak to u tebe celé začalo?

Mou velkou inspirací je můj tatínek. Už jako malá jsem pozorovala, jak všude sází stromy. Zlomovým a velmi inspirativním okamžikem pro mě pak bylo shlédnutí animovaného filmu Muž, který sázel stromy podle příběhu Jeana Giona. Od té doby sázím stromy i já.

Veronika se podílela například na etiketách pro: Bio švestkový olejExtra bio arganový olejMandlový olejMeruňkový olejBio baobabový olejMoringový olej Bio jojobový olej

Autorskou tvorbu Veroniky Remak Molatové si můžete prohlédnout na veronikaremak.com

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.