Malí velcí pomocníci proti hmyzu a jeho bodnutí

Bio Citronela
Bio Citronela

100% přírodní bio esenciální olej s antidepresivními, silně antivirálními a repelentními účinky, podporuje koncentraci

Skladem od 118 Kč
Všichni si užíváme léto plnými doušky, skvěle strávený čas má ale drobnou vadu na kráse, všudypřítomný hmyz. Nejen, že představuje značné nepohodlí v podobě nepříjemného svědění a bzučení, ale může nás ohrožovat i na zdraví.

Už od pradávna se k odpuzování hmyzu používaly různé bylinky a jejich kombinace. Aromaterapie představuje jejich koncentrovanou sílu, se kterou si snadno sami vytvoříte domácí repelentní směs.

Pro odlákání hmyzu z místnosti můžete použít aromalampu či aromadifuzér. Pokud byste si chtěli vyrobit přírodní repelentní směs na pokožku nebo na oděv, je nutné až na malé výjimky (levandule, tea-tree) esenciální oleje zředit pomocí rostlinného oleje nebo alkoholové směsi. Jak na to vám poradíme na konci článku.


Repelentní esenciální oleje

100% přírodní esenciální oleje můžete použít jednotlivě nebo znásobit jejich účinnost v pečlivě připravených směsích. Při výběru vhodného oleje je potřeba dodržet základní pravidlo aromaterapie: Vybírat jen z těch esenciálních olejů, jejichž vůně jsou vám příjemné.


Eukalyptus citriodora je druh eukalyptu se svěží, eukalyptovo-citronovou vůní a je jedním z nejúčinnějších repelentních esenciálních olejů.

Citronela s povzbuzující vůní je populárním přírodním odpuzovačem hmyzu s vysokou účinností. Navíc podporuje koncentraci a pomáhá při bolestech hlavy.

Levandule odpuzuje nejen komáry, ale také mušky, mravence a šatní moly. Jako jeden z mála esenciálních olejů ji lze aplikovat v nezředěné podobě na pokožku, kterou zbavuje nepříjemných projevů štípnutí.

Máta peprná je nejen příjemnou svěží variantou, která chrání před komáry. Příjemně provoní a vyčistí vzduch, na dlouhých cestách pomáhá bojovat proti únavě.

Tea tree je známé pro své repelentní, antiseptické, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Lze jej aplikovat v malém množstvím přímo na pokožku, kterou zbaví nepříjemného pocitu natékání a svědění. Navíc ji přirozeně dezinfikuje a napomáhá hojení.

Hřebíček je nejúčinnější alternativou k eukalyptu citriodora. Má dlouhou výdrž a odradí i mravence a mouchy. Pozor při aplikaci na tělo, mírně zabarvuje a zahřívá, ve vyšší koncentraci může způsobovat podráždění.

Geránie má příjemnou sladkou květinovou vůni, která ale paradoxně komárům vůbec nevoní. Patří mezi esenciální oleje s vyšším repelentním účinkem, zároveň působí velmi harmonicky a napomáhá usínání.

Cedrové dřevo oceníte především při ochraně oděvu před šatními moly, působí ale také proti můrám a komárům. Má příjemnou teplou vůni a je ideální pro provonění domova. Stačí nanést pár kapek na kapesník a vložit mezi oblečení.



Saloos tip!
Vytvořte si snadno a rychle domácí přírodní repelent bez chemie.


Repelent na tělo

Připravte si 50 ml kvalitního za studena lisovaného rostlinného oleje např. Mandlového oleje a přidejte do něj repelentní esenciální oleje, doporučujeme vybírat pouze ty, které vám jsou příjemné. Pokud váháte, po kterém esenciálním oleji můžete zaručeně sáhnout, pak můžete zvolit 5 kapek Eukalyptu citriodory, 5 kapek Levandule, 10 kapek Geránie.


Repelent do lesa

Vytvořte si praktický repelentní sprej na oblečení s pomocí Dermsanitu 100 ml, který již obsahuje 70 % alkoholu a zvláčňující glycerin, stačí už tedy přidat pouze esenciální oleje. Zvolit můžete osvědčenou kombinaci 8 kapek  Eukalyptu citriodory, 8 kapek Citronely, 8 kapek Levandule, 12 kapek Geránie a 4 kapky Máty peprné.

Při použití menšího balení Dermsanitu 50 ml přidejte u každého esenciálního oleje poloviční množství kapek.


Po čem sáhnout při hmyzím bodnutí?

Zaručeně uleví  100% přírodní esenciální olej Levandule, který zklidní pokožku po bodnutí a uleví od bolesti a svědění. Dalším užitečným pomocníkem je hojivý  Bio Aloe vera olej, který zmírňuje podráždění a podpoří regeneraci. Skvělou volbou je také Levandulová květinová voda, která příjemně ošetří místo po štípnutí a zároveň okamžitě osvěží i podrážděnou pokožku od sluníčka. V neposlední řadě je neocenitelným společníkem na cestách  Bio Tea tree roll-on, který můžete mít díky malému praktickému balení kdykoliv s sebou, i když vyběhnete z domu bez kabelky či batohu.

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.