Použití esenciálních olejů - návody a tipy

Litsea cubeba
Litsea cubeba

100% přírodní esenciální olej s oblíbenou vůní podporuje dobrou náladu, koncentraci, čistí a dezinfikuje vzduch

Skladem od 89 Kč

Aromaterapie snoubí příjemné s užitečným. Provoňte svůj život přírodními 100% esenciálními oleji s výjimečnými účinky na tělo a duši. Vyzkoušejte náš snadný návod i originální tipy na použití.

Základní způsoby použití

Esenciální oleje známé také jako éterické oleje nabízí široké využití v domácnosti i na cestách. Volba použití je zcela na vás, můžete zvolit jeden způsob i všechny. V aromaterapii popusťte uzdu fantazii a užijte si ji naplno.  Nedoporučujeme pouze vnitřní užití bez konzultace s lékařem a přímou aplikaci na pokožku bez ředění.

Inhalace

Jeden z nejsnadnějších a zároveň nejúčinnějších způsobů aromaterapie. K použití stačí aromalampa, difuzér nebo papírový kapesník a keramický talířek . Přidejte do vody 2 - 8 kapek esenciálního oleje (podle velikosti místnosti a požadované intenzity vůně). Teplo uvolní těkavé vonné silice, které místnost provoní. Další možností je přidat několik kapek esenciálního oleje do nádobky s vodou a umístit na radiátor.

Pro inhalaci nakapejte 1 – 2 kapky esenciálního oleje do nádoby s teplou vodou a promíchejte. Překryjte hlavu ručníkem a vdechujte.

Masáž

Esenciální oleje znásobují příznivé účinky rostlinných olejů na pokožku. K přípravě vlastního tělového nebo masážního oleje smíchejte esenciální olej dle přehledu dávkování níže s 50 ml rostlinného oleje lisovaného za studena např. meruňkového či mandlového oleje. Doporučujeme vždy začít s nižším počtem kapek esenciálního oleje a postupně přidávat.

Dávkování do 50 ml rostlinného oleje:

  • Pro dospělého člověka bez zdravotních obtíží - 3% ředění, tj. max. 45 kapek esenciálního oleje
  • V těhotenství a pro děti od 6 let - 1% ředění, tj. max. 15 kapek esenciálního oleje

V těhotenství mohou esenciální oleje pomoci nastávající mamince cítit se dobře, některé se naopak vůbec nedoporučují. V jednodušší orientaci Vám pomohou doplňující popisy u esenciálních olejů. Každé těhotenství je individuální, poslouchejte především své tělo, může se stát, že Vám některé esence dříve voněly a teď již nebudou a obráceně.

  • Pro děti do 6 let - 0,5% ředění, tj max. 7 kapek esenciálního oleje

Saloos tip! Pokud váháte, který 100% esenciální olej je ideální pro masáže, vybírejte z již hotových  masážních olejů Saloos.

Koupel

Potěšte své smysly voňavou koupelí. Rozmíchejte 3–10 kapek esenciálního oleje v 1dcl mléka , lžičce medu nebo rostlinného oleje, vzniklou směs přidejte do koupele a dál se již můžete nechat konejšit relaxační procedurou, která obejme vaše tělo i mysl.

Saloos tip! Zvolit si můžete také některý z hotových  koupelových olejů Saloos dle konkrétních účinků i vůní.

Obklad

Obklad snadno vyrobíte smícháním přibližně 5 kapek esenciálního oleje se lžící rostlinného oleje, směs následně přilejte do nádobky s vodou požadované teploty. Namočte v ní bavlněný kapesník a přiložte na potřebné místo. Překryjte suchým šátkem.


Další zajímavé tipy na použití

Aromaterapie nabízí skutečně široké možnosti využití a vaší kreativitě se meze nekladou. Pro ty z vás, kteří základy znají a rádi by vyzkoušeli něco nového přinášíme další porci inspirace. 

Provonění prádla

Nakapejte pár kapek oblíbeného esenciálního oleje na kapesník a uložte ho do skříně. Vůně esenciálního oleje krásně provoní prádlo. Pokud použijete levanduli, ochráníte ho navíc před moly.

Domácí aviváž

Připravte si přibližně 500 ml převařené nebo destilované vody , přidejte 500 ml octa a 20 kapek oblíbeného esenciálního oleje. Připravenou směs přelijte do uzavíratelné nádoby a schovejte na tmavé místo. Před každým použitím ji potřepejte, na běžné praní postačí dle množství prádla 2-5 polévkových lžic domácí aviváže.

Voňavý úklid

Smíchejte 1 hrnek převařené vody, 1/2 hrnkem octa a 2 polévkové lžíce jedlé sody, přidejte 20 kapek esenciálního oleje s antibakteriálními účinky. Přelijte směs do uzavíratelné nádoby a uchovejte na chladném, tmavém místě. Před každým použitím směs protřepejte, poté už jen stačí nanést na houbičku a použít jako běžný čistič.

Vůně do auta nebo aromašperk

Vyrobte si vlastní aromašperk s pomocí dřevěných nelakovaných korálků. Nakapejte opatrně kapičku oblíbeného esenciálního oleje na jeden z korálků ze spodu a vytvořte si dřevěný náhrdelník, náramek či difuzér do auta. Po vyprchání můžete zvolit i zcela jinou vůni a aplikovat znovu.

Originální parfém

Smícháním bio jojobového oleje s kapkou 100% přírodního esenciálního oleje si snadno vytvoříte jedinečný přírodní parfém, který příjemně povzbudí, uklidní nebo vzbudí vášeň. Množství esenciálního oleje zvolte podle vaší intuice, nepřekračujte však hranici uvedenou v tabulce ředění viz Masáže.

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.