Tipy a návody: výroba vánoční svíčky doma

Zimní období přímo láká k odpočinku v teple domova. Hřejivou atmosféru příjemně dokreslí voňavé svíčky. Pojďte si s námi vyrobit domácí svíčku z včelího nebo sójového vosku a 100% esenciálních olejů Saloos. Postup je snadný a zvládne ho úplně každý.

Čistě přírodní a ekologické

Výroba domácích svíček je nejen zábavná, ale hlavně ekologická. Používají se výhradně přírodní suroviny a využijete i staré obaly či zbytky starých svíček. Na rozdíl od běžných svíček v nich nenajdete parafín, který je vedlejším produktem ropného průmyslu. Parafínový vosk je totiž známý i tím, že se z něj  hořením uvolňují nežádoucí látky.

Skvělý tip na dárek

Vzhled a vůni domácí svíčky můžete vyrábět přímo na míru obdarovanému. Jako obal skvěle poslouží například prázdné obaly z naší kosmetiky, staré šálky na čaj nebo přesnídávkové sklenice. Zkrátka jde to i bez plastu a zbytečného odpadu

Můžete kombinovat zajímavé vůně mezi s sebou, skvěle se doplňují například citrusy s kořenitými, květinovými nebo jehličnatými vůněmi. Fantazii se zde meze rozhodně nekladou.

Co budete potřebovat

Pro výrobu domácí svíčky vám postačí pár základních surovin a vybavení, které máte běžně doma. Použít může tradiční včelí vosk nebo pro VEGAN svíčku sójový vosk. Oba z nich vydrží dlouho hořet a jsou skvělým nosným základem pro Saloos 100% esenciální oleje.

Ingredience

  • Vosk (včelí, sójový) nebo zbytky starých svíček
  • Dřevěný knot
  • Nádoba z tlustého skla, která vydrží vyšší teplotu (například od spotřebovaného Bio Krémového másla)
  • Esenciální olej – Kouzlo VánocVánoční hvězdaPohádka Vánoc

Můžete libovolně přidat

  • potravinářské barvivo, koření a bylinky

Vybavení

  • Větší hrnec na vodní lázeň
  • Nádoba na rozpouštění vosku (velká zavařovací sklenice, nerezová miska s nálevkou)
  • Stará vařečka k míchání vosku, naběračka
  • Kuchyňské rukavice
  • Noviny, staré triko apod.

Výroba svíčky doma KROK za KROKEM

Než se pustíme do kreativního tvoření, pečlivě si připravíme pracovní plochu. Je důležité myslet na to, že je vosk horký a zároveň poměrně rychle tuhne, proto je dobré mít vše potřebné po ruce. Celou pracovní plochu si přikryjeme novinami nebo starou látkou, aby vosk neznečistil stůl, pokud by nám náhodou ukápl.

Příprava vosku

Potřebné množství vosku rozdrobíme do mísy nebo zavařovací sklenice a rozpustíme ve vodní lázni. Pokud si přejete mít svíčku barevnou, můžete vosk dobarvit potravinářským barvivem nebo nastrouhanou voskovkou.

Zastřihnutí knotu a plnění

Mezitím, co se nám rozpouští vosk, si nachystáme skleničku a knot, který zarovnáme tak, aby nepřečníval ze sklenice a plamen byl chráněný. Plíšek od knotu namočíme do vosku a přilepíme na dno skleničky. Skleničku plníme rozpuštěným voskem přibližně 2-3 cm pod okraj a necháme ztuhnout.

Zdobení

Až při nalévání vosku přidáváme esenciální oleje, aby se nám zbytečně nevypařovaly v průběhu zahřívání vosku. Mezi jednotlivé vrstvy vkládáme vybrané koření, květy nebo bylinky

Po vychladnutí můžeme hotovou svíčku ozdobit etiketou z přírodního papíru a doplnit jmenovkou, pokud ji chystáme jako originální dárek pod stromeček. Ke sklenici můžeme také jutovým provázkem přivázat oblíbené bylinky nebo 100% esenciální olej Saloos jako dárek.

Upozornění: Tento text slouží pouze k inspiraci, za případné škody neručíme. Pokud vyrábíte svíčku s dětmi, mějte je po celou dobu pod dohledem. 

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.