Jak na akné? Zkuste osvědčené tipy z přírody

Tea Tree
Tea Tree

Roll-on s obsahem tea tree je vhodný pro problematickou pleť a ulevuje po bodnutí hmyzem

Skladem od 141 Kč

Akné (acne vulgaris) je běžné zánětlivé onemocnění pokožky. Nejčastěji se vyskytuje v pubertě vlivem hormonálních změn, ale potrápit umí i v dospělosti. Objevuje se nejen na obličeji a bradě, ale i krku, zádech nebo ve vlasech.

Vzniká nahromaděním mazu a odumřelých buněk, ze kterých se vytvoří zátka a postupně bílé a černé pupínky. Ve spojení s nepřátelskými bakteriemi mohou dokonce vznikat zánětlivá ložiska, které po sobí umí zanechat nechtěné jizvičky.

Nejčastější projevy aknózní pleti

Aknózní pleť se zpravidla projevuje pupínky, zarudnutím a po zhojení může po sobě zanechat jizvičky. Jak se od sebe jednotlivé pupínky liší a jsou všechny příznakem akné?

Černé tečky 

V pórech se hromadí maz, který v otevřených komedonech zoxiduje a vytvoří se černá zátka. Nejčastěji se objevuje u mastné nebo smíšené pleti v tzv. T-zóně. Skvěle si s nimi poradí Zelený jíl v kombinaci s pravidelným peelingem pleti.

Bílé pupínky 

Jsou uzavřené komedogeny vyplněné hnisem. Při nahromadění hnisu u povrchu vzniká obávaná bílá hlavička. Nejlépe ji odstraníte po napaření obličejem vymačkáním s pomocí ubrousku. Nezapomeňte poté pupínek ošetřit například 100% Bio levandulovou vodou nebo Tea tree.

Červené pupínky 

Červená oteklá a bolestivá ložiska většinou souvisí se zanícením komedogenu hluboko uvnitř. V takovém případě nedoporučujeme do pupínku zasahovat svépomocí. Nejlepší je podpořit čistotu pleti kosmetikou s antimikrobiálními účinky. Pokud nedojde ke zlepšení je vhodné vyhledat dermatologa.

Bílé tečky neboli mílie 

Pozor, nejedná se o běžný pupínek související s akné. Neobsahuje totiž hnis, ale keratin – bílkovinu. Zapouzdří se v pokožce, na omak je tvrdý a nejde vymáčknout. Mílie buď časem zmizí, nebo se ho zbavíte odborným kosmetickým ošetřením.

Co pomáhá na akné?

Při těžších formách akné je lepší navštívit dermatologa, který doporučí vhodnou léčbu. Na následnou péči nebo jako prevence pomůže běžně dostupná kosmetika. Vhodně zvolená péče na akné podpoří čistotu a nastartuje prospěšné procesy pleti.

Mezi nejlepší přírodní pomocníky na akné se řadí: levandule, tea tree nebo máta peprná.

Správná péče o problematickou pleť

Pleť se sklonem k akné vyžaduje pravidelnou péči, která má vysoce čisticí účinky a zároveň je šetrná. Nebojte se sáhnout po přírodní kosmetice, která jí skutečně dopřeje potřebné zklidnění.

Pravidelné čištění pleti 

Dokonale vyčištěná pleť je základ. Pro odstranění make-upu a nečistot je vhodné zvolit odličovací olej s antimikrobiálními účinky. Ideální péči poskytne například Hydrofilní odličovací olej Lemon Tea tree nebo Tea-Tree Manuka.

Pokud máte mastnou pleť se sklonem k černým tečkám, nezapomeňte i na jemný peeling alespoň jednou za 14 dní. U silného akné doporučujeme peeling konzultovat nejprve s lékařem.

Hydratace a tonizace 

Pro aknózní pleť se skvěle osvědčuje 100% Bio Levandulová voda s antimikrobiálními účinky. Při nežádoucím sahání na obličej, které vede k dalšímu hromadění bakterií, pomůže pleť důkladně vyčistit, hydratovat a zároveň osvěžit.

Extra porce aktivních látek 

Vsaďte na osvědčené aktivní ingredience z přírody jako je například konopí. Obsahuje žádaný antioxidant CBD, který umí správně nastartovat pleť a její přirozené regenerační procesy.

Vyzkoušejte CBD Bioaktivní sérum, které se našim zákazníkům osvědčilo právě v péči o problematickou pleť.

Další zajímavé tipy pro aknózní pleť

Zařaďte do pravidelné péče ještě pár našich osvědčených fíglů, které podpoří vitalitu pleti. 

Jílová maska 

Regenerační a čisticí síla přírodních jílů se využívala už ve starověkém Egyptě. V podobě výživné masky pleti předají potřebnou dávku minerálů. Navíc pomáhají regulovat mastnotu a důkladně čistit zanesené póry. Mezi nejoblíbenější jíly na akné patří Francouzský zelený jíl.

Víte, jak správně namíchat jílovou masku? Objevte recept a další tipy v článku: Jílová pleťová maska – překvapivě snadná, fantasticky účinná.

Tea tree esenciální olej 

Věděli jste, že silně antimikrobiální tea tree olej můžete aplikovat přímo na pokožku? Na pleť jej ale přeci jen doporučujeme v kombinaci s bio jojobovým olejem v praktickém roll-onu.

Rakytníkový extrakt 

Náš osvědčený pomocník na zhojené jizvy po akné. Rakytníkový extrakt je výjimečným antioxidantem bohatým na vitaminy a další prospěšné látky, které napomáhají přirozenému procesu regenerace pleti. 

A jaké jsou hlavní příčiny tvorby akné?

Říkáte si, zda si akné nemůžete tak trochu sami nevhodně zvolenou kosmetikou? Pak vězte, že je akné mnohem komplikovanější a na vině budou spíše hormony nebo dědičnost.

Dědičnost 

Pokud vaši členové rodiny měli s akné problémy, náchylnost ke vzniku akné je velmi pravděpodobná. 

Hormonální změny 

Vlivem puberty nebo menstruačního cyklu se může zvýšit tvorba hormonů zodpovědných za zvětšení mazových žláz.

Nečistoty, odumřelé buňky 

Nahromaděné šupinky kůže ucpávají póry, v kombinaci s bakterii mohou vznikat zánětlivá ložiska.

Mezi další faktory lze zařadit: nadměrný stres, špatnou životosprávu nebo nadměrnou konzumaci jednoduchých sacharidů.

A jaké tipy na akné máte vy? Neváhejte je sdílet na našem Facebooku nebo Instagramu

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.