Tea tree v kosmetice – australský všelék

Tea tree
Tea tree

100% přírodní esenciální olej s antibakteriálními účinky čistí vzduch, posiluje imunitu uklidňuje a působí proti nespavosti

Skladem od 85 Kč

Jen jeden jediný esenciální olej nesmí chybět v žádné domácí lékárničce – tea tree. Neexistuje snad žádná jiná přírodní ingredience, která by měla tolik prospěšných účinků pro naši krásu a zdraví. Proč se mu ve světě neřekne jinak než australské zlato a v čem si získá i vás? Vyzkoušejte naše praktické příklady použití pro celou rodinu.

Historie tea tree

Neobyčejný příběh tea tree se začal psát až v daleké Austrálii. Právě tam objevil jeho zázračné účinky na rány původní kmen Aboriginců. Až v 18. století kouzelnou rostlinku přivezl do Evropy James Cook. Jeho posádka lodi si z ní připravovala čaj, a tak ji pojmenoval tea tree (čajový strom). Nenechte se ale zmást, s čajovníkem (camellia sinensis) příbuzný není. 

Antibakteriální účinky tea tree oleje byly vědecky ověřeny až ve 20. století australským chemikem, Dr. Arturem R. Penfoldem.

Čajovníkový olej

Čajovníkový olej není žádný extrakt, ale 100% přírodní esenciální olej tea tree, který se získává destilací z listů australského stromu Melaleuca alternifolia. Zajímavostí je, že Melaleuca znamená v řečtině černobílý. Čajovník totiž skrývá pod bílou kůrou černý kmen. Zralý ke sklizni je už po 15 měsících a vyroste do výšky až přibližně 7 metrů.

Esence se nachází převážně v listech, kde je schovaná v malých speciálních olejových žlázkách, které při roztírání praskají a uvolňují rychle prchavý olej. Z čerstvých mladých listů je možné získat 1 až 2 % esenciálního oleje.

Věděli jste, že z jedné tuny listů se destilací získá téměř 10 litrů tohoto oblíbeného oleje?

Tea tree olej Saloos

Tea tree v aromaterapii

Z prvního setkání nejspíše nevznikne „láska na první přivonění“, tea tree zkrátka voní po zdraví. Jeho charakteristická vůně značí vysoký obsah účinných složek. Jednou z nich je například 1,8 cineol, kterou nenajdete v žádném jiném esenciálním oleji. Je zde i vysoký podíl terpinenu-4-ol, který vykazuje velmi silné antibakteriální účinky.

Účinky tea tree na pokožku

Příznivé účinky tea tree byly zatím vědecky potvrzeny při infekcích v ústní dutině, gynekologických potížích, onemocnění dýchacích cest nebo poranění pokožky. Prokazatelně působí také proti plísním a houbám, a je tak ideálním přírodním dezinfekčním prostředkem.

Čajovníkový olej je doporučován výhradně k vnějšímu použití na kůži, vlasy a nehty. A ideálně již naředěný s rostlinnými oleji, ve vodě ho totiž rozpustit nelze. Jako jeden z mála esenciálních olejů ho můžete použít neředěný přímo na pokožku.

Tea tree na akné

Upozornění: U tea tree může vzácně dojít k alergické reakci. Před prvním použitím si pro jistotu udělejte test snášenlivosti. Také nedoporučujeme používat nezředěné tea tree déle než 4 týdny.

Čajovníková voda

Tea tree můžete vyzkoušet i ve velmi jemné podobě –  100% Přírodní Tea tree vodě, která vzniká během destilace a také obsahuje blahodárné substance z listů. Příjemně osvěží, tonizuje, pomáhá na akné a je skvělá k výplachu úst.

Čajovníková voda

Praktické příklady použití tea tree

Je až překvapivé, kolik účinků se skrývá v tak malé lahvičce. Vybrali jsme pro vás nejčastější možnosti použití, které se nám výborně osvědčily.

Tea tree na nachlazení

Esenciální olej z čajovníku australského je velmi užitečným přírodním pomocníkem při nachlazení. Pokud ho použijeme v aroma difuzéru, spojí se jeho antimikrobiální schopnosti s prospěšným zvlhčením vzduchu. Viry a bakterie totiž snadněji pronikají do těla, pokud je sliznice vysušována například klimatizací nebo topením.

Pro zklidnění a dokonalou čistotu zkuste navíc kloktat ráno a večer sklenici vody se 2-3 kapkami tea tree oleje po dobu alespoň 1 minuty.

Saloos tip! Na suchý kašel je nejlepší uvolňující olejový zábal. Ten si vytvoříte smícháním 10 kapek Tea tree, 20 kapek Borovice a 10 ml Mandlového oleje.

Tea tree na akné

Tea tree se díky svým silným antimikrobiálním účinkům běžně používá k ošetření lehkého a středního nezánětlivého akné. Působí méně intenzivně než jiné chemické substance, ale vyžaduje také více trpělivosti. 

Doporučujeme vyčistit pleť Hydrofilním odličovacím olejem Tea tree-Manuka, dočistit 100% Přírodní Tea tree vodou a na závěr vyživit s Regeneračním obličejovým olejem Tea tree - Manuka. A pro SOS péči klidně potřete přímo pupínek roll-onem Tea tree

Tea tree olej na vlasy

Tea tree olej je oblíbenou přísadou do přírodních šamponů. Pomáhá antimikrobiálně očistit pokožku hlavy, což je užitečné především při sklonu k lupům a nadměrnému maštění. Zkuste přidat 2-3 kapky oleje do šamponu na vlasy.

Je také účinný na hnisavé vřídky, které se nejčastěji tvoří zanícením vlasového folikulu. Pro zklidnění místa doporučujeme přikládat 3x denně obklad z čajovníku. Na kousek gázy, namočené v horké vodě nakapejte 3-4 kapky Tea Tree a přiložte na postižené místo.

Tea tree na plíseň na nohou a nehtech

Čajovníkový olej je známý také tím, že pomáhá se symptomy jako jsou svědění nebo loupání. Proti plísním a pocení nohou doporučujeme po dobu alespoň 4 týdnů teplou lázeň s čajovníkovou směsí. Nezapomeňte také na nehty a ošetřete je s pomocí vatového tamponku namočeném ve 100% esenciálním oleji Tea tree.

Saloos tip! Tea tree směs na nohy vytvoříte smícháním 1 lžíci rostlinného oleje a 10 kapek esenciálního oleje Tea tree. Přidejte ji do lázně nebo aplikujte přímo na chodidla.

Tea tree na opary

Tea tree je velmi oblíbeným pomocníkem při oparu. Antimikrobiální esence podpoří léčbu tím, že zklidní svědění a odstraní infekci oslabených kožních buněk bakterií. Pokud se opar objeví, potírejte místo vatovým tamponem namočeným ve 100% esenciálním oleji Tea tree.

Gynekologické potíže

Přibližně 3 ze 4 žen za život zažijí nepříjemné svědění, pálení a zarudnutí v intimních partiích. Běžná mikroflóra pokožky intimních partiích může být narušena antibiotiky, hormonální nerovnováhou, přehnanou hygienou, nevhodnou kosmetikou nebo spodním prádlem. K vyřešení těchto potíží s tea tree je sice potřeba trpělivost, ta se ale rozhodně vyplatí. 

Saloos tip! Smíchejte si 10 kapek Tea Tree do 20 ml rostlinného oleje a přidejte směs do vany. Koupel si dopřejte alespoň 2x týdně.

Úklid domácnosti

Olej z čajovníku je antimikrobiální a zároveň zcela ekologický, což oceníte zejména při úklidu domácnosti. Jelikož je čistě přírodní a ideální k šetrnému zvýšení hygieny v koupelně a kuchyni. Pro příjemnější vůni ho můžete zkombinovat s citrusovými esenciálními oleji.

Saloos tip! Vytvořte si tea tree univerzální čisticí prostředek. Smíchejte 1 hrnek převařené vody se 2 hrnky bílého vinného octa a přidejte přibližně 20-30 kapek Tea tree. Směs můžete uchovat například v zavařovací sklenici. 

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.