Jak se správně orientovat v éterických olejích

Růže absolue
Růže absolue

100% přírodní vzácný esenciální olej z okouzlující růže podporující sebevědomí a ženskost, získaný špičkovou metodou absolue

Skladem od 341 Kč

Aromaterapie je stará jako lidstvo samo. Už i Egypťané, přibližně před 5 tisíci lety, přicházeli na to, že bylinky a jejich vůně dokáží pomáhat při různých problémech a pozitivně ovlivňovat mysl. Podstatou je využívání éterických olejů neboli silic, které se získávají lisováním nebo destilací různých částí rostlin. Využívání olejů na lidské smysly je v podstatě alternativní medicína.

Aromaterapie

Čich je pro člověka velmi důležitý, a právě čich je hlavním smyslem využívaný při aromaterapii. Vždy je důležitá pozornost při nákupu éterických olejů, na trhu je spousta olejů s přidanými syntetickými látkami, případně i oleje zcela syntetické, které nejen že nemají efekt, ale mohou být i zdraví škodlivé. Jak se však správně orientovat ve výběru vhodného éterického oleje? 

Cena = kvalita?

Na cenu éterických olejů působí mnoho faktorů. Záleží na druhu i části rostliny, ze které je olej získáván – z listů, květů, kořenů, kůry, dřeva nebo semen. Cena je ovlivněna i samotným způsobem pěstování, sběrem a celkovým získáváním vstupních surovin. K výrobě několika kapek vzácného oleje jsou zapotřebí až kilogramy pravé přírodní suroviny.

Příkladem je olej z okvětních lístků růže. Jeho zpracování je velmi nákladné, na 1 kg růžového oleje je zapotřebí přes 4000 kg květinových lístků. Růže je navíc náročná na pěstování a samotný sběr okvětních lístků je také velmi pracný. Celý proces potom rozhoduje o finální prodejní ceně oleje, která je mnohonásobně vyšší než u běžných éterických olejů. Takovými jsou třeba citrusovníky, resp. olej z kůry plodů. Získávání a zpracování například citronové kůry je méně pracné, jednodušší i levnější.

Kvalitní esenciální oleje

Cena esenciálního neboli éterického oleje je tedy závislá na vstupní surovině, způsobu pěstování a sběru. U vzácnějších olejů je cena logicky podstatně vyšší než u esenciálních olejů, které jsou běžné a zpracovatelsky dostupnější. V obchodech se však občas setkáváme i s cenami běžných 100% přírodních éterických olejů několikanásobně vyššími, než by ve skutečnosti mohly být. Je minimálně k zamyšlení, proč je cena tak rozdílná.

Říká se, že kvalitní éterický olej nemůže být levný, a je to pravda. Ale zdaleka to neznamená, že musí být předražený. Chtěli bychom jen upozornit na to, aby si každý, kdo chce koupit kvalitní esenciální olej, porovnal ceny. „Doporučila bych, aby si firmy i jednotlivci srovnávali ceny, protože některé esenciální oleje na českém trhu mají nasazeny vysoké hranice, což neodpovídá realitě. Ovšem je to běžná praxe i v cizině a pro laika to představuje labyrint,“ říká největší česká odbornice na esenciální oleje Dr. Kateřina Svoboda (Bsc Hons, PhD.), zdroj: http://www.aromaterapie.cz

Olej z jasmínu

Je důležité, z jaké části rostliny se získává éterický olej. To vše ovlivňuje zpracování, cenu a ve finále i účinky daného oleje. Květy neroli v sobě mají mnohonásobně nižší obsah esenciálního oleje než běžný olej z pomerančové kůry. A proto také na jeho výrobu budeme potřebovat výrazně méně surovin než na olej neroli, “ vysvětluje Jiří Harašta, majitel české značky přírodní aromaterapeutické biokosmetiky Saloos.

Nejlépe pochopíte na příkladu:
Citronový esenciální olej běžně vzniká při výrobě citronové šťávy. To znamená, že denně se vyrobí obrovské množství tun. Myslíte si, že pokud 5 ml tohoto éterického oleje stojí cca 110 Kč, je tato cena odpovídající? Pomocným vodítkem v orientaci může být srovnání, když si koupíte od stejného výrobce tentýž olej, ale ve velikosti 50 ml za cca 350 Kč. Po odečtení ceny lahvičky a po přepočítání na objem 5 ml oleje by nás měl skutečný obsah lahvičky vyjít pouze na cca 30 Kč. Vidíte ten obrovský rozdíl v ceně?

„Naše 100% přírodní esenciální oleje Salus jsou vysoce kvalitní a naprosto srovnatelné s několikanásobně dražší konkurencí. Naše prodejní cena je poctivá, a právě proto jsme největším dodavatelem esenciálních olejů v ČR“ doplňuje Jiří Harašta.

Esenciální olej máta

Co musí obsahovat etiketa?

Etiketa kvalitního esenciálního oleje musí obsahovat tyto základní informace: přesný botanický název rostliny, česky i latinsky, a místo původu.

O autorovi

Martina H.
Milovnice přírodní kosmetiky a hrdá majitelka kočky nám pečuje o blog a různé další texty. K nám do Saloos ji jako zkušenou markeťačku přilákala láska k aromaterapii a přírodním surovinám, zkrátka ke všemu, co je potřeba k celkové pohodě. Společně s naší milou kolegyní Alenou odpovídá na vaše dotazy, můžete se s ní potkat na přednáškách a festivalech u stánku Saloos. Ve volném čase se věnuje vinohradu a celoročně vyráží na toulky přírodou.